iOS ominaisuuksia: Puhu näyttö.

Oletko niitä ihmisiä jotka eivät meinaa jaksaa lukea pitkiä artikkeleja? Eikö olisi mukava, jos joku lukisi sen sinun puolestasi? Tiesitkö että iOS-laitteen saa puhumaan näytön sisällön yksinkertaisella kahden sormen eleellä.


Tämä ele on kahden sormen pyyhkäisy ylhäältä alaspäin. Se pitää suorittaa näytön ulkopuolelta aloittaen. Saat tämän ominaisuuden käyttöön menemällä Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Puhe. Täältä löytyy toisena valinta vaihtoehtona Puhu näyttö. Tämän ollessa päällä iOS-laite puhuu tuolla kahden sormen pyyhkäisyllä näytön yläreunasta alaspäin näytöllä olevan tekstin.

Puheen hallinta

Kun näyttöä puhutaan ilmestyy näytölle puheen hallinta paneeli. Paneelin vasemmassa ylälaidassa on nuolen näköinen painike josta lukija paneeli pienenee. Keskellä ylhäällä on teksti mistä sovelluksesta lukeminen tapahtuu. Oikealla laidalla on painike josta lukeminen sulkeentuu. Vasemmalla alarivillä on kilpikonnan kuva ja tällä pystyt hidastamaan puhe nopeutta. Toisena vasemmalla on taaksepäin kelaus painkike. Keskellä on paussi painike joka keskeyttää lukemisen siihen paikkaan. Toisen oikealta on eteenpäin kelaus painike ja viimeisenä oikealla on jäniksen kuva jonka tarkoituksen on lisätä lukunopeutta.

Puheen korostus

Voit myös halutessasi korostaa puhuttavaa kohtaa. Tämä tarkoittaa sitä että riippuen valinnoista iOS-laitteen näytöllä on korostettuna se sana, lause tai sana sekä lause, jota ollaan lukemassa.

Tämä asetus löytyy Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Puhe > Korosta sisältö.

Täältä löytyy Sisällön korostus kytkimen lisäksi muutama vaihtoehto. Ensimmäisenä valitaan mitä korostetaan tekstiä luettaessa.

  • SanaTämän ollessa valittuna korostuu pelkästään sana jota ollaan lukemassa.
  • LauseetTämän ollessa valittuna korostuu pelkästään lause jota ollaan puhumassa.
  • Sanat ja LauseetTämän ollessa valittuna korostuu sanat sekä lauseet joita ollaan puhumassa

Lisäksi kun lauseet tai sanat ja lauseet on valittuna on myös mahdollista valita korostukseksi joko alleviivaus tai taustaväri.

Yhteenveto

Itse käytän tätä lähes päivittäin. Voin samalla tehdä muita asioita kun iPhone hoitaa lukemisen minun puolestani. Tietysti jos lukuääni ei miellytä niin voit käydä sen vaihtamassa. Ohjeita äänen vaihtamiseen löytyy ainakin täältä. Lisäksi jos lukija tekee selkeitä virheitä on sille mahdollista opettaa miten lausuminen tapahtuu. Tästä olen tehnyt ohjeita tänne.

Toivottavasti tästä oli sinulle hyötyä ja opit ehkä uuden tavan tehdä iOS-laitteellasi asioita.

Voit myös käyttää Siriä saman toiminnan saamiseksi. Sirillä annettava komento on yksinkertaisesti ”Puhu näyttö”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.