iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Suurennuslasi

 

Myös uutena ominaisuutena mukana on suurennuslasi. Enää ei siis tarvitse zoomailla kamera sovelluksella asioita isommaksi.

Suurennuslasin löydät seuraavan polun takaa. Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Suurennoslasi.

Suurennuslasin saa käyttöön Kotipainikkeen kolmois painalluksella, jos sinulla on muita apuohjelmia jo asetettuna pikavalikkoon niin Suurennuslasi on nyt yksi niistä.

Ohjelman näkymä on yksinkertainen. Koko näyttö on lähes varattu itse suurennokselle. Näytön alaosassa on zoomaus liuku kytkin. Zoomauksen alla vasemmalta oikealla on salamavalo päälle/pois painike, tämän vieressä on kohdistuksen lukitus painike, tämän vieressä on kuvaus painike ja viimeisenä on värisävyn säätö painike.

Zoomaus tason säätäminen

Zoomausta voi säätää liukusäätimellä ja  liuuttamalla sormea ylös tai alas. Liukusäädintä koskevalla ja tämän jälkeen vetämällä vasemmalta oikealle zoomaus taso lisääntyy ja oikealta vasemmalla zoomaus taso vähenee. Ylös pyyhkäisy tai liuttaminen nostaa zoomauksen tasoa ja alas pyyhkäisy tai liuttaminen. laskee sitä.

 

Taskulamppu

Salaman näköinen painike vasemmassa alalaidassa on taskulamppu. Koskettamalla painiketta syttyy IOS-laitteen salamavalo ja se helpottaa pimeässä suurentamista. Koskettamalla uudestaan salaman muotoista painiketta lähtee valo pois päältä. Kun taskulamppu on päällä tulee painikkeen ympärille keltainen pallo.

 

Kohdistuksen lukitus

Lukon näköinen painike on kohdistuksen lukitus painike. Koskettamalla tätä painiketta tai kaksoisnapauttamalla näyttöä yhdellä sormelle menee kohdistuksen lukitus päälle. Kohdistuksen lukitus lukitsee zoomauksen tarkennuksen tiettyyn kohtaan.

 

Pysäytys kuva

Keskellä alareunassa on pyöreä painike jota koskettamalla Suurennuslasi ottaa kuvan suurennetusta näkymästä. Pyöreä painike saa keltaiset kehykset ja keskusta muuttuu harmaaksi kun suurennuslasi on kuvan tarkastelu tilassa. Kun kuva on otettu niin napauttamalla näyttö yhdellä sormella säätimet saa pois näkyvistä. Ne saa takasin napauttamalla näyttöä yhdellä sormella. Voit liikkua zoomatussa kuvassa yhden sormen pyyhkäisyillä.  Voit myös lisätä suurennosta kuvaan vetämällä kahta sormea poispäin toisistaan. Suurennosta saa pienennettyä taas nipistys eleellä eli vetämällä kahta sormea toisiaan kohti. Kaksoisnapauttamalla näyttöä saat suurennoksen kokonaan pois.

 

Suodattimet

Viimeisenä oikeassa alalaidassa on kolmesta ympyrästä muodostuva kolmio. Tämä kuva on suodattimien painike. Kun se valitaan avautuu uusi valikko näytön alalaitaan. Ylimpänä on itse suodattimet. Näistä on mahdollisuus valita ei mitään joka on oletus, valkoinen/sininen, keltainen/sininen, harmaasävy, keltainen/musta ja punainen musta.

Suodattimien alapuolella on kaksi liukusäädintä. Ylemmän liukusäätimen etupuolella on kuvake jossa on aurinko. Tämä säätää kirkkautta. Tämän alapuolella olevan liukusäätimen edessä on puolikuun näköinen kuvake. Tämä liukusäädin muuttaa kontrastia. Voit muuttaa näiden liukusäätimien arvoa koskevalla keltaista ympyrää ja vetämällä sitä vasemmalta oikealle  lisätäksesi kirkkautta tai kontrastia. Vastaavasti oikealta vasemmalla vähentää kyseistä arvoa.

Alhaalla vasemmalla on vielä käänteissuodattimet painike. Tämä painike muuttaa kaikki suodattimet nimensä mukaisesti käänteiseksi. Suodattimet ovat tällöin käänteinen, sininen/valkoinen, sininen keltainen, käänteinen harmaasävy, musta/keltainen ja musta/punainen.

Oikeasta alalaidasta on kuvake samoista ympyröistä jotka ovat saaneet keltaisen isomman pallon ylleen. Tätä painiketta koskevalla voit palata takaisin muihin suurennuslasin säätimiin.

 

Yhteenveto

Mielestäni suurennuslasi on hyvä ominaisuus iOS-laitteille. On helpompi pitää mukanaan laitetta joka on muutenkin melkein aina mukana, kun erillistä suurennuslaitetetta. Suurennus on tarkkaa ja helppoa. Säädinten avulla jokainen voi valita itselle sopivan näkymän omasta näkötilanteesta riippuen. Itse tulen käyttämään tätä ominaisuutta varmasti paljon iOS 10 myötä.

2 thoughts on “iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Suurennuslasi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.