iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Tulkinnat ( Lausuminen)

Ehkä eniten odotetuin ja yllättävin muutos uuden iOS version mukana VoiceOver käyttäjille on mahdollisuus muokata syntetisaattorit tulkintoja eri sanoissa eli kuinka VoiceOver sanan lausuu.

Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kun VoiceOver lausui sanan sää se kuulosti sanalta sä, niin nyt tämän pystyy muuttamaan niin että VoiceOver lausuu tuon sanan niin kuin se pitäisi lausua. Voit myös muuttaa englannin kielisin sanoja suomen kielelle tulkintojen avulla.

Pääset lisäämään tulkintoja Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Puhe > Lausuminen, sekä Astukset > Yleiset > Käyttöapu > VoiceOver > Puhe > Lausuminen.

Tulkintojen lisääminen (VoiceOver käyttäjät)

Ohje lähtee oletuksesta että olet jo kohdassa Lausuminen.

 1. Pyyhkäise vasemmalta oikealla näyttöä kunnes iOS-laite sanoo “Lisää Painike”
 2. Kaksoisnapsauta näyttöä yhdellä sormelle missä tahansa kohtaa.
 3. IOS-Laite sanoo “lisää teksti kenttä, muokkaa. Lisäys kohta alussa.
 4. Tähän kohtaan voidaan laittaa sana jonka lausumista halutaan parantaa ( Esimerkiksi Mac)
 5. Kun sana on valmis pyyhkäistään yhdellä sormella vasemmalta oikealla kunnes iOS-laite sanoo “Korvaus, teksti kenttä. Muokkaa kaksoisnapauttamalla.
 6. Kaksoisnapsauta iOS-laitteen näyttöä yhdellä sormella mihinkä tahansa kohtaan.
 7. Kirjoita teksti kuinka haluat edelliseen kenttään kirjoittamasi sanan lausuttavan ( Esimerkiksi Mäk)
 8. Voit kuunnella lausumisesta näytteen, kun pyyhkäisee oikealta vasemmalla, kunnes VoiceOver sanoo “Toista”. Tätä kaksoisnapauttamalla kuulet kuinka sana tullaan lausumaan tästä eteenpäin.
 9. Pyyhkäise yhdellä sormella vasemmalta oikealle, kunnes iOS-laite sanoo kieli. Tämä tarkoitaa sitä että voit valita mitä kieliin tämä lisätty tulkinta vaikuttaa. Voit valita yksittäisen, useamman tai kaikki kielet jota iOS-laitteesi tukee.
 10. Kun kieli valinta on tehty pyyhkäise yhdellä sormella vasemmalta oikealla kerran. Tämä tuo valittavaksi Puheäänen jota tulkinta koskee. Valittavana on Onni tai Satu ja näistä tietysti parempi ja normaali versiot erikseen. Valittavana on myös kaikki äänet kerralla.
 11. Kun ääni valinta on tehty pyyhkäise yhdellä sormella vasemmalta oikealla kerran. Tämä tuo sinut kohtaan ABC=abc. Tämä tarkoittaa sitä että sillä ei ole väliä on kyseessä isot vai pienet kirjaimet, jos tämä asetus on päällä. Voit vaihtaa arvoa kaksoisnapauttamalla ruutua yhdellä sormella.
 12. Kun kirjain koko valita on tehty pyyhkäise yhdellä sormella vasemmalta oikealla kerran. Tämä tuo sinut kohtaan Käytä kaikilla applikaatiolla. Tämän ollessa valittuna tulkintaa käytetään kaikilla applikaatiolla. Kun tämä ei ole valittuna, valita missä aplikaatiossa tulkintaa käytetään. Voit vaihtaa arvoa Kaksoisnapsautamalla ruutua yhdellä sormella. Jos haluat että tulkinta toimii vain tietyillä aplikaatiossa. Sinun pitää pyyhkiä ruutua vasemmalta oikealla kunnes pääsen sen applikaation kohtaan jonka haluat valita. Kaksoisnapauttamalla ruutua yhdellä sormella teet valinnan. Voit valita useamman applikaation
 13. Tämän jälkeen voit pyyhkiä oikealta vasemmalle kunnes VoiceOver sanoo Lausuminen (Tämä löytyy vasemmasta yläkulmasta) ja kaksoisnapauttamalla näyttöä yhdellä sormella. Tämä tallentaa tulkinnan listalle.

Tulkinnan lisääminen ei VoiceOver käyttäjille.

 1. Mene Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Puhe > Lausuminen
 2. Kosketa + merkkiä oikeasta yläkulmasta
 3. Kirjoita Teksti kohtaan sana jonka tulkintaa haluat muuttaa (Esimerkki Capslock)
 4. Kirjoita Korvaus kohtaan sana kuten haluat edelliseen kohtaan lausuttavan (Isot Kirjaimet)
 5. Valitse mitä kieliä tulkinta koskee
 6. Valitse mitä puheääntä tulkinta koskee
 7. Valitse onko kirjasin koolla väliä
 8. Valitse mitä applikaatiota tulkinta koskee.
 9. Voit kuunnella tulkinnan lausumisen Toista painikkeesta joka on oikeassa yläkulmassa.
 10. Kun olet valmis valitse Lausuminen painike ja tulkinta tallentuu listaan.

Tulkintojen poistaminen

VoiceOver käyttäjät voivat käyttää seuraavaa ohjetta tulkintojen poistamiseen.

 1. Navigoi pyyhkimällä tulkinnan kohdalle jonka haluat poistaa.
 2. Pyyhkäistä sanan kohdalla ylöspäin tai alaspäin kunnes VoiceOver sanaa poista.
 3. Kaksoisnapauttamalla näyttöä yhdelle sormelle tulkinta poistuu. IOS-laite ei kysy varmistusta poistamiselle.

 

Jos et käytä VoiceOveria mutta haluat muokata tulkintoja vaikka ruudun lukemista varten voit poistaa tulkintoja kohdasta muokkaa, joka sijaitsee näytön vasemmassa laidassa. Koskettamalla Muokkaa painiketta tulkinnan eteen ilmestyy punainen pallo. Tätä palloa koskettamalla ilmestyy tulkinnan vasemmalla puolella poista painike jota koskettamalla tulkinta poistetaan. IOS-laite ei kysy varmistusta poistamiseen.

Voit myös poistaa tulkinnan pyyhkäisemällä sen kohdalla oikealta vasemmalla ja valitsemalla poista, joka ilmaantuu jos pyyhkäisy onnistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.