PAVE: PDF tiedostot saavutettavaksi

Nykyään suurin osa tiedosta kulkee sähköisesti. PDF on yleinen tiedosto muoto mutta niiden saavutettavuudessa on välillä toivomisen varaa. PAVE eli PDF Accessibility Validation Engine on verkossa toimiva palvelu, jolla voit tarkastaa PDF-tiedoston saavutettavuuden ja korjata sen ongelmia siinä.

Jatka lukemista PAVE: PDF tiedostot saavutettavaksi

iOS 10 Käyttöapu ominaisuudet: Uusi puheääni

iOS saa uuden äänen 10:ssä versiossaan. Onni joka saattaakin olla äänenä joillekin tuttu toisista yhteyksistä. Onnia on kahtena laatuna kuten Satuakin. Eli normaali ja parempi laatuinen Onnin parempi laatuinen on ilmeisesti hieman laadukkaampi syntetisaattori kuin Satu, koska Onni vie puhelimesta tilaa noin 90 megatavua ja parempi laatuinen Satu taas 46 megatavua. Tämä ei tietysti anna täyttä varmuutta Onnin paremmuudesta, koska tilan vieminen on ilmoitettu äänien kohdalla eri tavoin. Kuitenkin pieniä vihjeitä siitä että Onnilla olisi enemmän resursseja käytettävissä on olemassa.

Jatka lukemista iOS 10 Käyttöapu ominaisuudet: Uusi puheääni

iOS 10 käyttöapu ominaisuuksia: Kirjoittaessa puhuminen

Myös uusi ominaisuus tulee olemaan kirjoituksen puhuminen. Tällä siis on mahdollista saada iOS laite puhumaan ilman VoiceOveria tai sen kanssa merkit, merkkivihjeet, sanat, korjaukset ja ehdotukset painamalla.

Jatka lukemista iOS 10 käyttöapu ominaisuuksia: Kirjoittaessa puhuminen

iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Suurennuslasi

 

Myös uutena ominaisuutena mukana on suurennuslasi. Enää ei siis tarvitse zoomailla kamera sovelluksella asioita isommaksi.

Suurennuslasin löydät seuraavan polun takaa. Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Suurennoslasi.

Suurennuslasin saa käyttöön Kotipainikkeen kolmois painalluksella, jos sinulla on muita apuohjelmia jo asetettuna pikavalikkoon niin Suurennuslasi on nyt yksi niistä.

Ohjelman näkymä on yksinkertainen. Koko näyttö on lähes varattu itse suurennokselle. Näytön alaosassa on zoomaus liuku kytkin. Zoomauksen alla vasemmalta oikealla on salamavalo päälle/pois painike, tämän vieressä on kohdistuksen lukitus painike, tämän vieressä on kuvaus painike ja viimeisenä on värisävyn säätö painike.

Jatka lukemista iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Suurennuslasi

iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Tulkinnat ( Lausuminen)

Ehkä eniten odotetuin ja yllättävin muutos uuden iOS version mukana VoiceOver käyttäjille on mahdollisuus muokata syntetisaattorit tulkintoja eri sanoissa eli kuinka VoiceOver sanan lausuu.

Tämä tarkoittaa sitä, että ennen kun VoiceOver lausui sanan sää se kuulosti sanalta sä, niin nyt tämän pystyy muuttamaan niin että VoiceOver lausuu tuon sanan niin kuin se pitäisi lausua. Voit myös muuttaa englannin kielisin sanoja suomen kielelle tulkintojen avulla.

Jatka lukemista iOS 10 Käyttöapu ominaisuuksia: Tulkinnat ( Lausuminen)

Eikö Touch ID toimi kylmässä? Tästä voi olla apua.

Nyt kun pakkaset ovat alkaneet ainakin Suomen keskiosissa saatat ehkä huomata että iPhonen sormenjälki tunnistus ei toimi kuten sen pitäisi. Tämä voi toki johtua itse puhelimestakin mutta siihen voi olla toinenkin syy.

Jatka lukemista Eikö Touch ID toimi kylmässä? Tästä voi olla apua.